Livlig debat om esport på Folkemødet

15, Jun 2017

På Folkemødets første dag var Spillemyndigheden vært for en velbesøgt workshop / debat om e-sport. Mange interessenter og interesserede deltog, og alle var enige om, at det er et område, der kræver samarbejde.

Overskriften var ”eSport – hvad er der på spil?” og målet var at blive lidt klogere på de mange aspekter af det hastigt voksende fænomen eSport.
Eventen var et samarbejde mellem Center for Ludomani og Spillemyndigheden, og blandt deltagerne var en række spændende profiler, som fra starten blev inddelt i grupper:

  • En ”sportsgruppe”, bestående af Anti Doping Danmark, DIF og DGI
  • En ”skole-fritidsgruppe” med deltagere fra Danmarks lærerforening, Efterskoleforeningen og Helsingør Kommune
  • En ”spillegruppe”, hvor Center for Ludomani og Spillemyndigheden deltog sammen med Danske Spil
  • Desuden deltog to ph.d.-studerende, der forsker i eSport.

 Hver gruppe blev bedt om at tale om hvilke positive sider, de ser ved eSport, og hvilke udfordringer der er, og det kom der gode gruppediskussioner ud af.

Behov for viden om eSport
Diskussionerne gjorde det tydeligt, at eSport er et område som optager sindene, og der kom mange vidt forskellige synspunkter frem. Der var enighed om, at eSport på mange måder er bedre end sit rygte. Det bliver mere og mere organiseret, der er blandt andet flere muligheder for, at de unge kan dyrke det i idrætslignende rammer med træning og sund kost. Birgitte Sand, direktør i Spillemyndigheden sagde: - ESport samler jo i høj grad unge mennesker på samme måde som andre sportsgrene. Der er et fællesskab og positive rammer, men man skal selvfølgelig passe på at de unge mennesker ikke bliver indfanget i et utrygt og eller ulovligt univers.

Faren for at de unge bliver ensomme og afhængige af eSport blev også diskuteret.

Henrik Brandt, behandlingschef i Center for Ludomani oplever ugentligt opkald fra bekymrede forældre, som synes, at deres børn spiller for meget. – Vi er meget opmærksomme på eSport, siger han. - Vi skal passe på de unge mennesker og give dem nogle gode rammer for at spille, og jo mere vi voksne ved om det, jo bedre.  Og så mener jeg, at der skal udvises stor forsigtighed med markedsføringen i forbindelse med eSport, fordi det jo appellerer til unge mennesker.

Et andet emne, der fyldte en del var et af Spillemyndighedens kerneområder, nemlig løbende håndhævelse af spillelovgivningen på et område i hurtig udvikling. Birgitte Sand sagde: -  Vi er konstant opmærksomme på, hvilke nye spil, der udbydes på markedet og går meget op i at spillerne fortsat kan spille i trygge rammer. Et vigtigt bidrag til det, er det værdifulde samarbejde, som vi blandt andet oplever med behandlingscntre for spilafhængighed, Forbrugerombudsmanden og Anti Doping Danmark.

 

Flere informationer:
Birgitte Sand, direktør, Spillemyndigheden, 25 44 05 03.