Fagperson
Du kan få rådgivning hos StopSpillet, hvis du er i kontakt med en borger, der har problemer med pengespil.
Nogle kommer gennem deres job i kontakt med en person, som har problemer med pengespil eller er pårørende til en, der spiller. For de fleste starter spillet som en underholdende og social aktivitet, der med tiden er kommet ud af kontrol. For nogle fungerer spillet som et fristed og en flugt fra andre problemer.
Som fx studievejleder, pædagog eller sagsbehandler har du mulighed for at hjælpe personen ved at spørge ind til spillet. Det er ikke sikkert, at personen er klar til at tale om sit spil første gang, du bringer det op. Det vil også være normalt at benægte at spillet giver problemer, måske fordi personen selv oplever at have situationen under kontrol, eller modsat fordi personen har dårlig samvittighed og er skamfuld over at have mistet kontrollen og har fået problemer med pengespil.
Tegn på problematisk spiladfærd
Tegn på spilproblemer eller spilafhængighed (ludomani) kan ofte være svære at skelne fra andre psykiske belastninger. Det ses også, at afhængigheden optræder parallelt med andre psykiske diagnoser.
Afhængighed af pengespil kan komme til udtryk med både fysiske, psykiske og adfærdsmæssige symptomer:
- De fysiske tegn kan vise sig som fx hjertebanken, hovedpine, uro eller mave- og muskelsmerter.
- De psykiske tegn kan fx bestå i koncentrationsbesvær, søvnproblemer, humørsvingninger, stress, angst, depression og selvmordstanker.
- De adfærdsmæssige kendetegn består fx i gentagne aftalebrud, social isolation, manglende engagement, øget irritabilitet og konflikter, impulsiv adfærd og mentalt fravær.
Forskning i spilafhængighed peger på, at der ikke kan fastslås en enkelt årsag til, at en person udvikler problemer med pengespil. Spilafhængighed karakteriseres som en adfærdsafhængighed, der har flere lighedstræk med andre afhængigheder. Der er en overvægt af unge mænd under 35 år i antallet af personer med spilproblemer og rigtig mange af dem, spiller onlinespil i form af væddemål og kasinospil.
Få gode råd til den svære samtale
StopSpillet rådgiver dig gerne forud for en samtale om spilproblemer og vejleder også i, hvordan du kan hjælpe personen til at få bedre kontrol over situationen og oplysninger om, hvor der kan søges gratis behandling.
Ring til StopSpillet på 70 22 28 25, eller chat med os på StopSpillet.dk.
StopSpillet kan også bookes til gratis oplæg om spilproblemer og spilafhængighed. Skriv til stopspillet@spillemyndigheden.dk.
Bestil gratis plakater og postkort
Sæt fokus på, at der er hjælp at få, hvis man har problemer med pengespil.
Bestil gratis plakater og postkort om StopSpillet, Spillemyndighedens hjælpelinje om spilafhængighed. Vi sender dem direkte til din arbejdsplads. Skriv gerne, hvor mange plakater og postkort du ønsker at bestille.