Ny kampagne fra Spillemyndigheden skal gøre ROFUS relevant for unge
Spillemyndigheden lancerer i uge 8 en indsats, der skal ændre unges opfattelse af ROFUS og få dem til at tale med deres venner om, hvornår spil er underholdning, og hvornår hyggen har taget overhånd.
Baggrunden er blandt andet en undersøgelse blandt unge mænd, der viser, at ROFUS i høj grad er forbundet med, at man har et spilproblem.
Flere end 15.000 unge mænd mellem 18 og 25 år er i dag tilmeldt ROFUS (Spillemyndighedens Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere). Alligevel viser en undersøgelse blandt samme målgruppe, at det at melde sig i ROFUS er tabubelagt og opfattes som forbeholdt personer med spilproblemer.
Det er ærgerligt, mener direktør i Spillemyndigheden, Anders Dorph:
“Spil er for rigtig mange et underholdningsprodukt, men det er vigtigt, at der også er plads til, at man kan tage en pause fra spillet – og der kan ROFUS være et godt værktøj for mange. Det håber vi, at vores nye kampagne kan være med at oplyse målgruppen – som her er primært yngre mænd - om,” siger Anders Dorph.
Kampagne skal minde unge om at ”Ta’ det ROFUS”
Spillemyndigheden har fået foretaget en undersøgelse af unge mænds forhold til spil og til ROFUS, som viser, at spil fylder meget i unge mænds fællesskaber, herunder især til deres forfester.
En vigtig indsigt fra interviewene var, at selvom spil er en stor del af de unges sociale arenaer, fylder snakken om de potentielle negative konsekvenser ved pengespil tværtimod ikke meget.
”Når spillet er en stor del af fællesskabet, kan det være sårbart at sige fra og skille sig ud fra flokken. Derfor håber vi, at en ny kampagne kan starte en samtale blandt unge om, at det er okay at springe spillet over, og ”ta’ det ROFUS”, som er kampagnens slogan”, forklarer Anders Dorph.
Målrettet unge mænd
Kampagnen består af en 60-sekunder lang film, der udspiller sig skiftevis til en forfest og ved en interviewsituation med seks unge mænd. Som filmen skrider frem, skildres en uoverensstemmelse mellem de unges udsagn og deres handlinger. Den viser, at de unge måske ikke er lige så gode til at holde spillet under kontrol og passe på hinanden, som de selv påstår.
Indsatsen er målrettet unge mænd mellem 18 og 24 år, som netop har fået adgang til at spille om penge. Det var et vigtigt kriterie for indsatsen, at den skulle udformes på de unges præmisser og afspejle situationer, som de unge kan genkende sig selv i. Efterfølgende tests af kampagnen viser, at den i høj grad resonerer hos målgruppen, særligt i kraft af dens relaterbare situationer og gruppedynamikker, et ungt sprog og et tempo, de unge kender fra fx indhold på sociale medier.
Filmen, der er produceret af bureauet Advice, vil blandt andet blive vist i biografen, på YouTube, Twitch og forskellige streamingtjenester.